Vad är spindelvener?

By 16 oktober, 2018oktober 26th, 2018Åderbesvär

Vad är spindelvener och vem drabbas?

Spindelvener eller som det också kallas ådernät behöver inte ge några symptom och de är ofarliga att leva med. Ibland kan det ge besvär i form av sveda, klåda och stickningar. Många vill dock ta bort dem, då de helt enkelt upplevs missprydande.

Den medicinska termen för ådernät är teleangiektasier. Ådernät består av små men synliga spindelnätsliknande röda eller blå kapillärer. Dessa tros uppkomma som en följd av att blodkärlen letar efter en rutt med minst motstånd och växer därför genom dermis nära hudytan. Detta blir bara möjligt när de små kärlens väggar, som är gjorda av kollagen, skadats eller försvagats oftast på grund av fria radikaler eller ökat tryck på kärlen. Ökat tryck kan då även bilda utbuktningar i kärlväggen vilket medför att kapillärerna sedan växer i riktning mot utbuktningen.

Ådernät yttrar sig ofta på benen, framförallt i knävecken och på låren, samt i ansiktet. Ådernät på benen drabbar ofta gravida, överviktiga och personer som står mycket samt de som genomgår hormonbehandling (östrogen). Ådernät i ansiktet kan även orsakas av exponering av solljus, extrema temperaturskillnader och hög alkoholkonsumtion.

Vad är lösningen?

Det finns flera olika behandlingsmetoder mot detta, men det är dyrt och besvärligt.

LUNA Spindelvener är en bra och billig produkt mot detta. Krämen innehåller vitaminen B3 som främjar blodcirkulationen, samt japanskt pangoträd, hästkastanj-extrakt, citron och rosmarinolja är som ett bra alternativ för att minska inflammationer och har bra antiseptiska och antibiotiska krafter.

Bottom text test