Ledvärk är en vanlig åkomma

By 17 oktober, 2018Leder och muskler

Oftast beror inte ledvärk på något allvarligt, att ha ledvärk är vanligt, särskilt bland äldre.

Det kan finnas många orsaker till att du har ont i lederna, till exempel  infektioner, åldersförändringar och inflammationer. Ibland kan dock ledvärk  vara ett tecken på reumatisk sjukdom, Du kan förebygga ledvärk genom att motionera och röra dig regelbundet. För de allra flesta ledsjukdomar är rörelse och motion bra. Det gäller både vid artros och vid ledgångsreumatism. Personer som tränar regelbundet har mindre ont i lederna. Rörelse och motion stärker musklerna och lederna och motverkar övervikt. En viktminskning på några kilo kan hjälpa mycket, framför allt när det gäller värk i höfter, knän och fotleder. Ledvärk behandlas vanligen med egen träning och sjukgymnastik, ofta i kombination med läkemedel.

Ledvärk vid infektioner

Ibland kan ledvärken bero på en infektion eller inflammation.

Om det är en bakterieinfektion som orsakar ledvärken, behandlas själva infektionen.   Virusinfektioner läker oftast av sig själva. Vid långvariga besvär kan ledvärken behandlas med inflammationshämmande mediciner.

Artros

En typ av åldersförändring i lederna är artros. Det är en sjukdom som börjar i ledbrosket som innebär att brosket tunnas ut. Har du artros i en led kan man i perioder få en mer omfattande inflammation med svullnad och mer värk. Att ha återkommande problem med ömma och stela leder kan vara symtom på ledsjukdomen artros. Alla leder i kroppen kan drabbas men det är vanligast att få sjukdomen i fingrar, knän och höfter. Artos gör att leden blir stel och det kan till exempel göra ont när man reser sig. I början av sjukdomen märks främst stelheten men med tiden ökar smärtan, även när man vilar.

Gikt

Gikt är en vanlig ledsjukdom. Typiskt för en giktattack är att besvären kommer plötsligt. En led, oftast vid stortån, blir snabbt väldigt öm och svullen. Smärtan tilltar under några timmar och leden blir mycket känslig för beröring. Inflammationen brukar läka helt inom någon till några veckor.

Behandling av ledvärk

Vi på AM Naturläkemedel har produkter mot smärta och inflammation i leder. Tillsammans med sjukgymnastik och självmassage rekommenderar vi varmt Luna Reumassage och Luna Leder Massage Emulgel, som är våra produkter för att lindra och avhjälpa värken på ett effektivt och naturligt sätt. Deras naturliga ämnen främjar blodcirkulationen samt rörligheten, innehåller även antinflammatoriska ämnen.

Luna Reumasage innehåller Spritus menthaecumsale som är antiseptisk och antiinflammatoriskt, Enbärsolja och lavendelolja som är avslappningsfrämjande, lugnande och blodcirkulationsfrämjande. Innehåller också Kamfer som motverkar lokal blodstockning på ett effektivt sätt.

Luna Leder Massage Emulgel innehåller MSM som är ett ”mirakelmedel” och bra för  brosk, senor, ligament, muskler, skelett och hud. Boswellia och Glukosamin som är anti-inflammatoriskt och bra mot muskel och ledbesvär (även mot reumatism och artros).

Bottom text test