Vem kan drabbas av åderbråck?

By 17 oktober, 2018Åderbesvär, Aktuellt

Alla kan drabbas av åderbråck; män och kvinnor, unga som gamla. Dock drabbas fler kvinnor än män av detta. Risken att drabbas av åderbråck ökar ju äldre man blir. Oftast uppkommer problemen i 40-60 årsåldern, men kan börja redan i tjugoårsåldern.

Vad är åderbråck?

I kroppen finns blodådror som leder blodet tillbaka till hjärtat, så kallade vener. I benen är det benmusklerna som pumpar tillbaka blodet, till exempel när man går. Inne i benens vener finns klaffar, som fungerar som ventiler för att blodet ska rinna smidigt tillbaks till hjärtat.  Åderbråck beror oftast på att klaffarna fungerar sämre, så att trycket i venerna ökar vilket kan göra att venerna utvidgas. Det visar sig genom att venerna buktar ut och slingrar sig, vilket man brukar kunna se genom huden.

Åderbråck är ofta genetiskt. Om man vet att det ligger i familjen kan man bära stödstrumpor för att minska risken. Framförallt är det viktigt i samband med graviditet eftersom venerna är känsligare då. Börjar du känna smärta och stumhet i benen kan det vara ett tecken på att du har dålig blodcirkulation. Börjar du även få synliga ådernät kan det var ett tecken på åderbråck.

Hur upplevs åderbråck och vad kan det leda till?

Åderbråck upplever många som enbart ett fult komplex, men det kan även ofta uppstå större problem, som kraftig smärta. Tex. vadkramper nattetid, huden kan bli missfärgad i rödblå ton. Man kan även få eksem och inflammationer i huden. Detta kan i värsta fall sluta med att kroniska bensår uppstår.

Vad är lösningen?

Ta hand om dig och behandla åderbråcken, det finns bra lösningar men det kan ta tid att hitta den behandling som passar just dig.

Kirurgiska ingrepp eller laserbehandling är både är dyrt och jobbigt att gå igenom.

Luna Åderbråcksgel är en bra och billig lösning. Denna gel har hjälpt många med dessa problem eftersom den innehåller bla. hästkastanj-extrakt som är bra för venernas kärlväggar och menthol som är kylande och smärtlindrande. Gelen lindrar effektivt smärtan för den som har ont i åderbråcken.

Bottom text test